LEHDISTÖTIEDOTE 20.11.2015

TUM Records julkaisee Tyst musik - Silent Music -laulusarjan,joka on säveltäjä Henrik Otto Donnerin viimeisimpiä levytyksiä ennen hänen kuolemaansa kesäkuussa 2013. "Tyst musik - Silent Music" on sävelletty Donnerin ystävän ja pitkäaikaisen yhteistyökumppanin, kirjailija Johan Bargumin, 18-osaiseen runosarjaan. Se on myös ensimmäinen klassiseen lied-perinteeseen nojautuva laulusarja, joka on sävelletty suomenruotsalaisen kirjailijan tekstiin, ja samalla harvinainen esimerkki uudesta sävellyksestä tässä vaativassa musiikkilajissa.

01 Fönster som öppnas / 02 Innan jag hunnit / 03 Vi ställer frågan / 04 Det är en så gammal historia / 05 Långsamt som kinderna mister den purpur / 06 Talar med måsar / 07 Ljusets nålar / 08 I mitt alltför mörka liv / 09 Men låt oss ändå / 10 Du som har gått / 11 Dottern? /12 Morgonen ljusnar / 13 Jesus är en av oss / 14 Vandrare, när du går förbi 15 / Jag sitter vid mitt fönster / 16 Rummet krymper / 17 Stilla, stilla, själ / 18 Allting mörknar

Gabriel Suovanen baritoni
Markus Vaara
piano

Musiikki: Henrik Otto Donner
Teksti: Johan Bargum

Julkaisu:

1.12.2015

...

Henrik Otto Donner ja Johan Bargum alkoivat työstää "Tyst musik - Silent Music" -laulusarjaa 1990-luvun alussa, ja se sai ensiesityksensä baritoni Walton Grönroosin ja pianisti Izumi Tatenon toimesta Joensuun laulujuhlilla vuonna 1992. Laulusarjan esittivät myös baritoni Raimo Laukka ja pianisti Gustav Djupsjöbacka Turussa ja kahdessa konsertissa Irlannissa vuonna 1993. Toistaiseksi viimeisimmät esityksensä laulusarja sai baritoni Gabriel Suovasen ja pianisti Markus Vaaran toimesta Uuden Musiikin Lokakuu -festivaaleilla Oulussa vuonna 2010 ja uudelleen Turun Sibelius-museossa vuonna 2012. Näistä jälkimmäistä esitystä seurasi "Tyst musik - Silent Music" -laulusarjan nauhoitus Kulttuuritalo Karelian salissa Tammisaaressa elokuussa 2012 Henrik Otto Donnerin toimiessa itse tuottajana.

Henrik Otto Donner ja Johan Bargum aloittivat yhteistyönsä 1960-luvulla ja ennen tätä viimeistä suurta yhteisprojektiaan he olivat jo tehneet yhteistyötä lukuisissa teatteri- ja musiikkituotannoissa, Donnerin säveltäessä musiikkia Bargumin teksteihin. Bargum oli myös yksi niistä suomenruotsalaisista runoilijoista, joiden tekstejä oli mukana Donnerin viimeisellä big band ‑levyllä syksyltä 2012, And It Happened... (TUM CD 039), "Bedjan (Entreaty)" -kappaleen muodossa, joka on myös neljäs osa Donnerin kuusiosaisessa orkesteriteoksessa Dalens ande (The Spirit of the Valley).

"Tyst musik - Silent Music" oli Donnerin ja Bargumin musiikkia ja taidetta koskeneiden keskustelujen tulos. "Huomasimme, että me molemmat pidimme saksalaisesta lied-perinteestä ja totta kai Schubertin kuolemattomista laulusarjoista. Näin syntyi ajatus uudesta laulusarjasta, jostakin vähän erilaisesta kuin aiemmat teatteri- ja kuoromusiikkiprojektimme", Bargum kertoo.

"´Tyst musik - Silent Music´ on tarina opettajasta, jonka elämä on mennyt pieleen. Teksti vaihtelee hänen tämänpäiväisten ongelmiensa ja menneisyyden välillä; Hesperian mielisairaalan ikkunoiden takana hän pohtii, miten tähän on tultu. Alusta alkaen oli selvää, että teksti kirjoitettaisiin nimenomaan klassiseen kreikkalaiseen runomittaan ja että edeltäjiensä tapaan se kertoisi tarinan. Ajatuksena oli käyttää Oton ilmaisuvoimaista musiikkia luomaan hedelmällinen jännite perinteen ja modernin ilmaisun välille", sanoo Johan Bargum. "Tiedän, että Otto nautti tämän tekstin kanssa työskentelystä, ja että ‘Tyst musikista´ tuli teos, josta Otto itse kovasti piti".

Tällä levyllä "Tyst musik - Silent Music" -laulusarjan esittää baritoni Gabriel Suovanen, suomalaiset sukujuuret omaava tukholmalaisbaritoni, yhdessä yhden tämän päivän johtaviin suomalaisiin lied-pianisteihin kuuluvan Markus Vaaran kanssa.

"Donnerin ´Tyst musik´ -laulusarja on yksi meidän aikamme tärkeimmistä lied-perinteeseen kuuluvista laulusarjoista", sanoo Markus Vaara. "Se on ilmaisultaan hyvin tunnevoimainen ja kuljettaa kuulijoitaan ja myös esittäjiään äärimmäisten tunnevaihtelujen läpi. Laulusarja vaatii paljon niin teknisesti kuin ilmaisullisestikin sekä laulajalta että pianistilta. Se voisi olla hieno lisä maamme laulukilpailujen ja lied-konserttien kantaohjelmistoon".

Svenska kulturfonden on tukenut Tyst musik - Silent Music -levytyksen julkaisua.

Mediayhteistiedot:
Petri Haussila
TUM Records
Puh: +358 40 7676 320

Lehdistömateriaalit:
https://www.tumrecords.com/a010-tystmusik/press

Jakelu (Pohjoismaat):
Playground Music
www.playgroundmusic.fi

...

Henrik Otto Donner (1939-2013) opiskeli säveltämistä Sibelius-Akatemiassa vuosina 1958-1963, ja pian sen jälkeen itsenäisesti mm. Siemens Electronic Music -studiolla Münchenissä ja Györgi Ligetin johdolla Wienissä. Yli viisikymmenvuotisen uransa aikana Donner oli monipuolinen säveltäjä, jonka tuotanto vaihteli klassisesta orkesterimusiikista poliittiseen lauluun ja jazz big band -teoksista elokuvamusiikkiin. Jazzmuusikkona häntä pidettiin laajalti yhtenä sukupolvensa lahjakkaimmista trumpetisteista Suomessa. Donner sävelsi musiikin 21 elokuvaan ja lukuisiin televisio-ohjelmiin ja näytelmiin. Hän sävelsi myös yli 1000 laulua, lukuisia orkesterisävellyksiä, kamarimusiikkia, kuoromusiikkia, lied-laulusarjan ja musikaalin.

Johan Bargum (s.1943) julkaisi ensimmäisen teoksensa, novellikokoelman Svartvitt, vuonna 1965. Hän on sittemmin julkaissut yhteensä 16 romaania ja novellikokoelmaa. Bargum tunnetaan tyylillisesti hiotusta proosastaan; hänen teksteissään on huomattavaa kielellistä joustavuutta ja selkeyttä. Hänen kirjojaan on käännetty yli 10 kielelle. Bargum on myös kirjoittanut teatteria varten. Yhdessä Bengt Ahlforsin kanssa hän kirjoitti vuonna 1986 näytelmän Finns det tigrar i Kongo?, joka käsitteli yhtenä ensimmäisistä suomalaisista näytelmistä AIDSia. Näytelmä on esitetty yli 30 maassa ja on käännetty useammalle kielelle kuin yksikään muu suomalainen näytelmä.

Gabriel Suovanen (s. 1974) syntyi Tukholmassa suomalaissukuiseen perheeseen. Hän on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa ja Tukholman University College of Operassa, ja on osallistunut menestyksekkäästi moniin kansainvälisiin laulukilpailuihin. Vuosina 1997-98 hän oli Sveriges Radion Artist in Residence, ja esiintyi tuona aikana monissa konserteissa ja radiolähetyksissä. Hän on esiintynyt kaikissa merkittävissä pohjoismaisissa oopperataloissa, ja myös monissa muissa eurooppalaisissa oopperataloissa. Oopperan lisäksi Suovanen nauttii lied-musiikin esittämisestä. Hän esiintyy usein ruotsalaisten ja suomalaisten sinfoniaorkesterien solistina, ja on levyttänyt useasti Ondine-levymerkille. Hän on myös levyttänyt Jean Sibeliuksen lauluja BIS-levymerkille ja osallistunut lukuisiin oopperalevytyksiin.

Markus Vaara (b. 1972) soittaa pianoa ja urkuja ja on tullut tunnetuksi yhtenä sukupolvensa tärkeimmistä suomalaisista lied-pianisteista. Hän työskentelee säestäjänäOulun konservatoriossa ja säestää usein johtavia suomalaisia oopperalaulajia. Suomen ohella Vaara on esiintynyt mm. Saksassa, Alankomaissa ja Ruotsissa. Vaara opiskeli pianon- ja urkujen soittoa Oulun konservatoriossa ja Piteån musiikkikoulussa Ruotsissa opettajinaan mm. Jouko Tötterström, Maija Lehtonen, Gary Verkaden ja Miklos Spanyi. Hän on myös osallistunut mm. Eero Heinosen, Matti Raekallion ja Konstantin Boginon pitämille mestariluokille. Vuonna 2002 Vaara sai Poleenin liedkilpailussa Pieksämäellä pianistille annettavan tunnustuspalkinnon. Hän toimii myös tuottajana ja esiintyvänä taitelijana klassiseen musiikkiin keskittyvässä internet-televisioprojektissa.

Siirry sivun alkuun