LÄHTÖPASSI TULEVAAN

Monet näitten aikojen teksteistäni ovat alkunsa saaneet tavalla, josta karjalaissyntyinen pirkkalaiskirjailija Aladár Valmari saattaisi käyttää nimitystä "Väliaikatakin povitaskusta", mm. poimia sanomalehdestä umpimähkään 12-20 sanaa ja ainoastaan niitä mahdollisimman pitkään käytellen muodostaa kokonaisuus, jolla on nk. järjellinen sisältö.

Suosittelen välituntikäyttöön niin kouluihin kuin vanhainkoteihinkin - kaavan mukaan: he tekevät sen itse.

Vuosaaressa marraskuussa 2019
Hannu Salama

...

SANAT JA TEOT

Kuten aiemmatkin yhteistyöprojektimme alkoi tämänkin levyn tuotantoprosessi sattumien kautta. Johtuen Hannun sitkeästä hengitystietulehduksesta jouduimme jokunen vuosi sitten perumaan hänen 80-vuotispäiväänsä juhlistavan kiertueen. Ajattelin mielessäni, että estradeille ei enää palata eikä muutakaan yhteistä aktiviteettia enää olisi. Toisin kuitenkin kävi. Taas kerran tavatessamme tuli puhe Hannun lyhyemmistä runomuotoisista teksteistä ja hän esitteli minulle Filmihullu-lehden numeroa, jonka Vieraskynä-palstalla oli koko sivun mittainen eeppisiä sävyjä tavoitteleva teksti Lähtöpassi Tulevaan

Sen sävyt ja poljento herättivät välittömästi mielikuvia musiikillisesta tulkinnasta. Elättelin mielessäni ajatusta sen tuottamisesta radiofoniseksi teokseksi. Asia ei kuitenkaan käytännössä edennyt ennen kuin kesällä 2018 ohjaaja Heikki Huttu-Hiltunen esitti ajatuksen tehdä Hannun kanssa keikkamatka Pispalaan, joka kuvattaisiin ja jonka kuluessa käytäisiin läpi Hannun näkemyksiä elämästä ja olemisesta.

Koska tämä ei vielä sinällään olisi kyllin täyteläinen aihe elokuvamuotoiselle formaatille, toin esiin Lähtöpassi Tulevaan -tekstin ja ajatuksen sen säveltämisestä ja julkaisemisesta kirjallisena äänilevynä. Tuotantoprosessi olisi siis osa suunniteltua dokumenttielokuvaa. Aiemmat yhteistyömme julkaissut Petri Haussila oli ajatukselle myötämielinen ja niin aloin tuumia levyn muotoa konkreettisemmin. Tarvitsisimme lisää tekstejä ja niitähän Hannulla - yhä joka päivä kirjoittavana kynäilijänä - riittää.

Vuosien mittaan on Hannun kryptinen runokieli tullut tutummaksi, joten tekstien selaaminen oli mielekäs ja inspiroiva tehtävä. Sävellysaihioista ei ollut kuin alitajuisia aavistuksia mutta sellainen alkuasetelma oli, että tällä kertaa tekisimme jotain aiemmasta poikkeavaa. 

Aiemmin harjoittamamme työskentely perinteisen jazz-henkisen bändin kanssa oli erinäisistä käytännön syistä osoittautunut jossain määrin haasteelliseksi. Näin ollen päädyin jo tuotannon alussa siihen ratkaisuun, että hyödyntäisimme ilman perinteistä basso/rummut -rytmisektiota operoivaa pienempää kokoonpanoa, mikä osoittautuikin toimivaksi ratkaisuksi. Hannun väkevä luenta ja vahva persoona sulautuivat luontevasti tähän kontekstiin. Niin luontevasti että päätin jo tuotannon alkuvaiheessa hyödyntää vapaata improvisaatiota rikkoakseni kappaleiden muodollisesti sovinnaista kokonaisvaikutelmaa ja luomaan arvaamattomuuden ja vaaran tuntua.

Nimikappaletta lukuun ottamatta levyn tekstit ovat uusia ja julkaisemattomia. Olen valinnut ne Hannun käsikirjoituksista ja sovittanut ne sävellyksiini. Jotkut kappaleista koostuvat usean eri runon tai luonnoksen yhdistelmästä, jotka temaattisesti asettuivat luontevasti yhteen. Tematiikka on mielessäni hahmottunut sen mukaiseksi, millaisena ihmisenä Hannun tunnen: koko ajan valppaana, aikaansa seuraavana tarkkailijana, joka osaa katsoa nykypäivän tapahtumia myös historian valossa. Kaksi teksteistä pohjautuu vanhan testamentin teksteihin.

Salaman kirjallista tuotantoa tuntematon kuulija saattaa aluksi hämmentyä kirjailijan verbaalisen myllytyksen äärellä. Kehottaisin kuitenkin lähestymään sitä avoimin mielin. Käsillä on mahdollisuus astua suomen kielen mestarillisesti hallitsevan taiteilijan tajunnanvirtaan, jossa arkiset ilmaisut, assosiaatiot ja sanaleikit sekoittuvat erilaisiin historiallisiin ja poliittisiin viittauksiin luoden kaleidoskooppimaisesti muuntuvan kaksisuuntaisen aikaperspektiivin. 

Hannu on sanonut etsivänsä uutta, omanlaistaan tapaa ilmaista suomenkielellä ja toisaalta haluavansa myös panna lukijan lukutaidon koetukselle. Erilaiset näkökulmat yhdessä kielen muotojen muuntelun kanssa saattavat luoda vaikeasti avautuvan ja sekasortoisen vaikutelman, mutta eikö maailma jossa elämme ole juuri sellainen? 

Ja nyt keväällä 2020 tiedämme myös, että elämämme on yhtä hauras ja arvaamaton kuin aina ennenkin. Olemme kaikki vain sivustakatsojia ja ohikulkijoita, joiden mahdollisuus vaikuttaa maailman menoon on häviävän pieni. Älkäämme kuitenkaan unohtako kykyämme luoda ympärillemme myös ilon ja valon pilkahduksia.

Helsingissä kesäkuussa 2020
Hepa Halme

Siirry sivun alkuun